QR-kod

STÖD NIX TO THE SIX

Bankgiro 5421-6270

Swish 1234 33 84 06 (eller scanna QR-koden)

Månadsöverföringar (SEB) 5401 34 308 86

Mikro- och månadsdonationer med MediaLinq

På de senaste 20-25 åren har Internet har haft en enorm spridning. Under hela den tiden har de politiska partierna undvikit att utnyttja nätet för direktdemokrati, att låta medlemmarna rösta. Partiledningarna anser väl att medlemmarna inte är tillräckligt insatta eller så ser de ingen koppling till partiprogram och riksdagsfrågor – eller vad det nu kan vara. Man misstror helt enkelt medlemmarnas insikter och kunskaper. Mot detta kan sägas att i en större medlemskader med tiotusentals medlemmar finns många som besitter ingående kunskaper i många frågor, kunskaper som riksdagsledamöterna inte har.

Den medlemskompetensen utnyttjas fullt ut av Nix to the Six eftersom deras valplattform på nätet erbjuder direktdemokrati.

Som reaktion mot politikernas ovilja att ta hänsyn till medlemmarnas önskemål och kunskaper finns ett utbrett politikerförakt. Politiker är inte en yrkeskår som ligger i topp när det gäller förtroende.

Så här fungerar direktdemokratin i Nix to the Six:

I (väsentliga) frågor som ligger utanför fokuspartiets huvudfråga röstar medlemmarna hur deras riksdagsmän ska rösta i en fråga. Om exempelvis 75% av medlemmarna röstar ja på en fråga, ska också 75% av fokuspartiets riksdagsmän rösta ja. 25% av riksdagsmännen röstar då nej. Det är 100% direktdemokrati.

Medlemmarna får betala 5 kronor för att rösta. Det görs med Bank-ID och Swish. Det är bra det; att bedriva politik är inte gratis. Omkostnader finns alltid. Avgiften ökar seriositeten.

Det finns skäl att tro att de medlemmar som känner sig insatta i frågorna också kommer att vara de som dominerar i röstandet. I så fall kommer direktdemokratin att utvecklas till meritokrati – det är de med insikt som kommer att rösta.

Detta förfarande med direktdemokrati gäller för alla fokuspartier. Det blir alltså ganska många tillfällen där medlemmarna tar ställning i frågor som ligger utanför fokuspartiernas fokusfrågor.

Nix to the Six är inte bara ett sätt att genom valsamverkan spränga spärren på 4 procent. Det handlar också om att introducera demokrati på riktigt. Kan det bli intressantare?

Åke Thunström

Ordförande Föreningen för Medborgarperspektiv


Den ideella föreningen Nix to the Six har en öppen Facebookgrupp och videor på Youtube. Här finns mer information om den partiportal som håller på att byggas, dvs VRM-systemetDet som publiceras på webbplatsen Nix-to-the-Six.se omfattas av grundlagsskydd. Notera att kommentarsfältet inte omfattas av det skyddet. Det innebär att du som kommenterar är helt och fullt ansvarig för det du skriver – allt för ett trevligt, sakligt och allsidigt åsiktsutbyte.

Skriv din kommentar ...
Avbryt
Du är gäst ( Registrera dig? )
eller kommentera som gäst
Läser in kommentar ... Kommentaren uppdateras efter 00:00.

Bli först med att kommentera.