QR-kod

STÖD NIX TO THE SIX

Bankgiro 5421-6270

Swish 1234 33 84 06 (eller scanna QR-koden)

Månadsöverföringar (SEB) 5401 34 308 86

Mikro- och månadsdonationer med MediaLinq

Så här i juletider passar det bra att göra några klarlägganden när det gäller julen och julfirandet då vi får i oss så mycket felaktiga fakta. Ett som irriterar mig den här julen är påståendet att vår Jultomte härstammar från helgonet Sankt Nikolaus vilket inte bara är fel utan också en tillrättalagd förklaring. Dels kristen påverkan, dels att vi ska vara politiskt korrekta och dels för att det gagnar kommersiella intressen som vill sälja det vi ska ge, att vi ska öppna våra hjärtan och köpa och ge i juletid.

För sådär 10 år sen bodde jag i Singapore och hade en granne som var hindu och varje gång vi samlades till fest förklarade han om hinduismen och alla dess gudar för mig. Han frågade också om min jultradition och varifrån den kom och jag kände att jag visste för lite. Jag blev intresserad och började forska och lära mig vilket jag har fortsatt med. Jag baserar den här artikeln på mina anteckningar och på utdrag från engelska Wikipedia. Letar man på svenska Wikipedia så finns det inte någon större mängd med information av värde och mycket har anpassats för att vara politiskt korrekt. Det här ska inte ses som heltäckande eller definitivt utan som nedslag i olika berättelser skrivna av olika personer. Om du vill veta mer, besök gärna länkarna i fotnoterna för att läsa mer.


Lärdomar:

Jul är en förkristen tradition.

Jultomte och Tomte är inte samma sak.


Bild 1 Julmarknad i Jena Tyskland

Julmarknad i Jena, Tyskland.

Det finns två huvudtyper av jular och jultraditioner: den germanska och den amerikanska. Ordet ”jul” är av germanskt ursprung. Nu säger vän av ordning: ”Du menar tysk?”. Nej, det gör jag inte för julen är betydligt äldre än Jesu födelse och Katolska Kyrkan med sitt helgon Sankt Nikolaus. Redan Romarna firade vintersolståndet och den traditionen ”togs över” av den Katolska kyrkan när man flera hundra år senare bestämde att det var då som Jesus föddes och det blev sedermera jul och i sin strävan att julen skulle vara kristen så har den Katolska kyrkan även gjort sitt bästa för att ”ta över” Jultomten.

Katolska Kyrkan tyckte det var enklare att ta över firanden som redan fanns än att skapa nya. Även Påsken har man ”tagit över” då det tidigare var en gammal keltisk högtid. Vår Jul började med en gammal germansk tradition, Yule.

Yule1, även kallad Jul, Julblot, jól, jólablót, joulu, ”Yuletid”, eller ”Yulesäsong”, är den högtid som historiskt har observerats hos de germanska folken. Forskare har kopplat det ursprungliga firandet av Yule till Den Vilda Jakten2, asaguden Oden 3 och det förkristna Mōdraniht (”Modersnatten”)4.

Långt senare har Yule avskilts från sina förkristna rötter och genomgått en kristen omformulering, vilket resulterade i termen ”Juletid”5. En del av de julseder och traditioner som julstocken, julbocken, julgrisen, julsången med flera kan ha kopplingar tillbaka till våra förkristna Yuletraditioner.

Medan det fornnordiska månadsnamnet ýlir intygas så finns det även många hänvisningar i fornnordiskan till en händelse av det fornnordiska formen av namnet, jól. I kapitel 55 i Eddan Skáldskaparmál, ges olika namn på gudarna; ett är ”Yulevarelser”. Dessutom är ett av Odens många namn Jólnir, vilket syftar på det här firandet6.

I sagan om Hákon den Gode7 krediteras kung Haakon I8 av Norge som regerade från 934 till 961 med kristnandet av Norge och med att ha ändrat det förkristna Yulefirandet till att sammanfalla med det kristna firandet som hölls vid den här tiden. Med tiden lät Haakon stifta en lag som slog fast att Yulefirandet skulle äga rum samtidigt som de kristna firade ”Julen”.

Yulefirandet hålls i allmänhet kring midvintern med fest, dricka och offer (blót)9. Traditionerna med julstocken10, julbocken11, julgrisen (Sonargöltr12, återspeglas fortfarande i julskinkan13), julsången och andra traditioner med kopplingar till förkristna Yuleseder men mycket har också lagts till sen dess. Till exempel är Julgranen en sed som importerades från Tyskland på 1880-talet.

Traditionen att ge skämtpresenter, ofta ett vedträ, ersattes under slutet av 1800-talet och 1900-talet av julklappar som gavs ut av Julbocken eller, särskilt senare, Jultomten14.

Jultomten

Ursprunget till den moderna Jultomten är en sammansmältning mellan det förkristna väsendet som kallades för Tomte i Sverige15 (Nisse i Danmark och Norge, tomtenisse eller Tonttu i Finland) och den holländska Sinterklaas16. Andra hävdar att det inte var Sinterklaas som blev en del av tomten utan att det är självaste Oden som utgör förebilden för vår tomte.

Bild 2 Oden som vandringsman 1886 Georg von Rosen

En skildring från 1886 av den långskäggige nordiska guden Oden av Georg von Rosen

Folkloristen Margaret Baker hävdar att ”uppkomsten av Jultomten eller Fader Jul, vars dag är den 25 december, har mycket att tacka Oden för, den gamla blåhuvade, mantelklädda, vitskäggiga gåvobringaren från norr, som red på midvinterhimlen på sin åttafotade häst Sleipnir, som besökte sitt folk med gåvor. Odin, först förvandlad till Fader Jul, sen till den kristna Jultomten, blomstrade med Sankt Nikolaus och Jesus och blev en ledande figur på julscenen.”

Det förkristna väsendet Tomte skildras mest som en liten tomteliknande andeväsen som bor på en gård och tar hand om den (eller familjen) medan bondfamiljen sover. Han kan vara en gåvogivare om bönderna behandlar honom och boskapen på rätt sätt. Tomten är ett eko av forntida släktled17. Man tror att tomten ansågs vara en ande av tidigare generationer på hembygdsgården, och det finns referenser till att de följer familjen/klanen, när de flyttar. Trots sina olika kulturella rötter porträtteras Jultomten idag på samma sätt som den allmänt kända bilden av Tomten.

I Finland heter jultomten Joulupukki (Julbocken)18. De flygande renarna skulle kunna symbolisera samiska shamaners användning av flugsvamp19.

Den svenska tomten, som egentligen är en alv, blev mer till den Jultomte vi har idag tack vare Jenny Nyström som gjorde honom röd med vitt skägg. Utseendet togs sen till USA av en svenskamerikan som illustrerade reklam för Coca-Cola med en röd tomte 1931och så fick Santa Claus slutligen sitt utseende.

Amerikanske Santa Claus

Den Amerikanska Santa Claus moderna karaktär är baserad på traditioner kring den engelska figuren Father Christmas20, den holländska figuren Sinterklaas16 och helgonet Sankt Nikolaus21.

Bild 3 Christmas with the Yule Log Illustrated London News 23 Dec 1848

En skildring från 1848 av Father Christmas krönt med en helig krans, hållandes en stav och en vattenskål och bär på julstocken, Illustrated London News, 23 december 1848.

Father Christmas20 är det traditionella engelska namnet för personifieringen av Jul. Även om han nu är känd som en julklappsgivare och vanligtvis anses vara synonym med Santa Claus, var han ursprungligen en del av en mycket äldre och orelaterad engelsk folkloristisk tradition. Den igenkännbara moderna figuren av den engelska Father Christmas utvecklades i den sena viktorianska perioden, men julen hade personifierats i århundraden innan dess.

Under 1800-talet tog sig Father Christmas över Atlanten till USA där han alltmer började likna Sinterklaas och Sankt Nikolaus som en äldre man med långt skägg i olika illustrationer. Han började alltmer likna dagens Santa Claus men han bar alltid kläder i olika färger. Det var inte förrän 1931 som svenskamerikanen Haddon Sundblom22 i en reklam för Coca-Cola målade Santa Claus i röda kläder med vitt skägg, inspirerad av Jenny Nyström, vilket som utseendet blev fastställt. Coca-Cola använder ännu idag hans bilder.

Många tomtar

Således bygger också den amerikanske Santa Claus på den germanska traditionen som förts vidare via den engelska Father Christmas och det är egentligen först här som inflytandet från det kristna helgonet Sankt Nikolaus kommer in i jultraditionen. Att säga att den svenska Jultomten (kom ihåg att Tomte och Jultomte inte är samma figur) skulle härstamma från Sankt Nikolaus är bara ytterligare en förvanskning av vår tidigare historia.

En annan aspekt är också att både Santa Claus och Jultomten ända sedan slutet av 1800-talet understöds av starka kommersiella krafter som vill att vi ska ge så att de får sälja.

Skillnader mellan de två stora jultraditionerna

Det finns två stora skilda jultraditioner i världen även om de alltmer i kommersialismens intresse flyter samman. Ursprunget för båda är den germanska julen (det är okej att säga europeisk eller tysk även om du då missar den historiska biten) där Julen egentligen börjar i mitten av december, för kristna vid första advent, och pågår till tjugondag Knut, dvs. 13:e januari. Här kommer tomten på julafton och lämnar presenter. Julgranen ska enligt traditionen sättas upp på julafton och sedan kastas ut tjugondag knut.

Den amerikanska julen börjar i november och man har olika festligheter fram till jul som slutar med juldagen den 25:e december. Man ska hänga upp strumpor som Santa Claus sen ska komma och fylla under natten så man får presenterna på juldagsmorgon. Det är tradition för många katoliker att man först måste gå på midnattsmässa. Julgranen sätts upp någon gång i november och tas ner efter juldagen.

Nu håller de två olika jultraditionerna på att växa samman då vi ska fira Halloween och tar fram julgranen tidigare och tidigare. Har man bott på olika håll i världen så märker man snart skillnaderna mellan de olika traditionerna.

Om man, som många vill, göra oss historielösa genom att säga att julgranen är tysk och så vidare, måste man komma ihåg att vi är en del av den germanska stammen och traditionerna. Tyskland är bara ett ganska nytt land medan de germanska folken har spritt sig och utvecklats här i tusentals år. Så om vi inte kallar oss för svenskar så skulle vi vara germaner.

Slutligen, om vi säger att ”svenska köttbullar” kommer från Turkiet så hittar du inga svenska köttbullar om du reser dit. Vi har helt enkelt tagit influenser från olika håll och gjort det till något eget unikt som är långt från något eventuellt specifikt ursprung. Så när man hävdar att svenska köttbullar inte är svenska så vet man ganska lite om hur världen fungerar.

Allan Motström, krönikör hos Nix to the Six


Referenser

1 Yule 

2 Wild Hunt

3 Odin 

4 Mōdraniht, ”Modersnatten”, var en tillställning som hölls på vad som nu är julafton av de anglosaxiska förkristna. Se Mōdraniht.

5 Christmastide

6 List of names of Odin

7 Heimskringla

8 Haakon the Good

9 Blót 

10 Yule log

11 Yule goat

12 Sonargöltr 

13 Christmas ham

14 Santa Claus 

15 Nisse (folklore)

16 Sinterklaas

17 Veneration of the dead

18 Does Santa Claus come from Finland?

19 Magic mushrooms & Reindeer - Weird Nature - BBC animals 

20 Father Christmas

21 Saint Nicholas

22 Haddon Sundblom

Bilder:

Bild 1: Julmarknad i Jena, Tyskland

Bild 2: En skildring från 1886 av den långskäggige nordiska guden Oden av Georg von Rosen.

Bild 3: En skildring från 1848 av Father Christmas.  


Den ideella föreningen Nix to the Six har en öppen Facebookgrupp och videor på Youtube. Här finns mer information om den partiportal som håller på att byggas, dvs VRM-systemetDet som publiceras på webbplatsen Nix-to-the-Six.se omfattas av grundlagsskydd. Notera att kommentarsfältet inte omfattas av det skyddet. Det innebär att du som kommenterar är helt och fullt ansvarig för det du skriver – allt för ett trevligt, sakligt och allsidigt åsiktsutbyte.

Skriv din kommentar ...
Avbryt
Du är gäst ( Registrera dig? )
eller kommentera som gäst
Läser in kommentar ... Kommentaren uppdateras efter 00:00.

Bli först med att kommentera.