QR-kod

STÖD NIX TO THE SIX

Bankgiro 5421-6270

Swish 1234 33 84 06 (eller scanna QR-koden)

Månadsöverföringar (SEB) 5401 34 308 86

Mikro- och månadsdonationer med MediaLinq

Svenskars undfallenhet för politiker och myndigheter brukar förklaras med att vi inte har varit med i något krig på länge. Men jag hävdar att det går betydligt djupare än så. Speciellt som svenskar har en stark tendens att hålla reda på varandra trots att makten inte har uttryckt något behov av det. Ta till exempel senaste tidens sociala kontroll av vilka som har vaccinerat sig mot Covid-19 och inte, och sen propagerandet för vaccinpass som övergår i ren mobbning av de avvikande. Det rimmar illa med teorin om frånvaron av krig. Men det stämmer in på en annan lag om social kontroll som alla tror sig veta och omedvetet följer – nämligen Jantelagen.

Värdegrund Den Moderna Jantelagen

De flesta svenskar, eller skandinaver, känner till Jantelagen och dess betydelse för oss nordbor. Man kan enkelt uttrycka det som att det är en sorts gemensam anda och liknande förutsättningar som har skapat de gemensamma sociala regler och den sociala kontroll som har funnits i Skandinavien i århundraden. Men det var den danskfödde, norske författaren Aksel Sandemose som formaliserade och skrev ner Jantelagen i sin satiriska bok ”En flykting korsar sitt spår” från 1933. Boken beskriver en fiktiv hemstad, Jante, där alla måste anpassa sig.

Jantelagen hyllas av en del som den främsta orsaken till Skandinaviens livskvalitet, den allmänna lyckan och samhälleliga harmonin. Den hånas av andra som en metod att undertrycka massorna. Som med allting annat har Jantelagen två sidor och båda kan missbrukas av de som bestämmer. Begrepp som ”Allas lika värde” och ”Värdegrund” skulle inte fungera om det inte redan fanns ett verktyg som Jantelagen för att styra och kontrollera massorna.

”Allas lika värde” låter onekligen bra om man tycker sig själv vara på samhällets botten och vill uppvärdera sig, men tänker man efter säger man samtidigt att alla är lika värdelösa. Och – är ens barn lika mycket värda som terrorister som Hitler, Stalin och Mao som har dödat hundratals miljoner människor? Begreppet kan liknas vid en våt fis släppt på en fyllefest på nyårsafton. Det blir kladdigt, det stinker som tusan men ingen kan se eller fånga det. Trots det sväljer massorna begreppet med hull och hår, med kladd, lukt och allt.

Det fiffiga med ”Allas lika värde” är att man säger att alla både är lika värda och att alla inte är lika värda. Det går inte att bevisa varken det ena eller det andra med fakta utan man hamnar i ett känslostyrt ”jag tror att det betyder…”. Om vi väljer att tro att alla är lika värda  blir det: ”Välkomna migranter, välkomna att ta del av det som vi under flera livstider har släpat ihop. Betala? Nej, ni behöver inte betala. Bara se hur goda vi är.” Om vi väljer att inte tro på allas lika värde blir vi slagna i huvudet med Jantelagen: ”Rasist, du ska inte tro att du är något, nu förlorar du jobbet, etc.”. Vi blir behandlade som mindre vetande, som om vi hade spetälska.

Det förutsätts att ”Allas lika värde” fungerar som det första budet i värdegrunden, som ska vara en sorts bas att stå på. I själva verket är det hela ett korthus som rasar samman vid minsta försök till analys. Det intressanta är också att politikerna med ord predikar ”Allas lika värde” och vill få oss att tro på det men genom handling gör oss Alla lika värdelösa. Nåja, inte alla, men alltför många.

Först behöver vi göra en liten uppfriskning av Jantelagens tio bud som nog de flesta känner igen lika väl som de tio budorden i Bibeln:

 1. Du skall inte tro att du är något.
 2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
 3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
 4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
 5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
 6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
 7. Du skall inte tro att du duger till något.
 8. Du skall inte skratta åt oss.
 9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
 10. Du skall inte tro att du kan lära oss något.

Men visste du att det finns ett elfte bud som kallas för ”Jantelagens strafflag”? Den är formulerad som en fråga och lyder så här:

 • Tror du inte att vi vet något om dig?

Användningen av strafflagen beskrivs bäst med ett citat:

”Den enda fras som utgör Jantes strafflag, var således mycket innehållsrik. Den omfattade allt, och så måste den också vara skriven, för absolut ingenting var tillåtet. Den var också utformad som en anklagelse, med alla slags ospecificerade straff i utsikt. Dessutom var den, allt efter tonfallet, lämplig för utpressning och förledelse till brott, och den kunde också vara det bästa försvarsmedlet.”

– Ur kapitlet Du tror kanske inte att jag vet någonting om dig.

Känns det igen? Socialt utmätta straff och gummilagar som Hets Mot Folkgrupp (HMF) uppfyller mycket väl Jantelagens elfte bud och fler liknande lagar håller man på och smyger igenom.

Det som man i Sverige kallar för Värdegrund är bara en omskrivning av Jantelagen. Med straff och allt. När politiker för fram begreppet värdegrund menar man att värdegrunden är fast, färdig och odiskutabel. Det är ett uttryck för etnocentrism och att jämföra sig själv med Gud eftersom de som politiker anser sig ha nått fram till den enda fulla sanningen om det goda och det rätta. Men det är svårt att sätta fingret på vad man egentligen avser med begreppet värdegrund. Enligt Stefan Löfven avser man någon sorts gemensamma värderingar som vi svenskar ska ha. Eller snarare tillskrivs att vi ska ha. Men de ”gemensamma värderingar” som finns bland svenskar i Sverige vill inte ha någon massinvandring eftersom en majoritet av folket är emot.

Det är också svårt att översätta ordet Värdegrund och dess betydelse till engelska. Jag har kommit fram till att ”Basic Value System” är det som ligger närmast om man definierar värdegrunden som gemensamma värderingar. Otydligheten i det svenska ordet Värdegrund framgår då dock inte, men man kan säga att det är någon sorts grundvärderingssystem som bestämts av politikerna utan något politiskt beslut. Ett grundvärderingssystem som inte finns, men som vi alla ska känna till och följa. Annars blir vi straffade med godtyckliga straff som oftast är socialt utmätta eller ibland av gummilagar som Hets Mot Folkgrupp.

Likheten mellan det som kallas för Värdegrund och Jantelagen är slående. Båda är ”osynliga” regler som alla ska känna till och följa trots att de egentligen inte finns. Båda utmäter också godtyckliga straff för de som inte följer ”buden” och straffen kan vara både sociala och juridiska. Med Jantelagens elfte bud utmäts godtyckliga straff för godtyckliga brott, likaså med värdegrunden där man kan bli av med jobb, status och uppehälle om man bryter mot den.

Värdegrunden är en utveckling av Jantelagen och handlar om social kontroll och socialt förtryck mot alla som utövar sin rätt att yttra sig och ha en egen åsikt. Det här gäller också media som både är rädda att yttra sig men som också utövar förtrycket. Man kan fråga sig om grundlagarna fyller någon mening när vi ändå kontrolleras av andra krafter.

Det kan också förklara varför svenskarna i så mångt och mycket är så flata över massinvandringen och andra korkade politiska beslut. Att vi är så rädda för att bli socialt stigmatiserade att vi hellre knyter händerna i fickorna och tittar åt ett annat håll samtidigt som våra toppolitiker ser sig själva som ett slags gudar som har uppnått den absoluta sanningen.

Politikernas tillskrivelse av Allas lika värde som den första punkten i värdegrunden är bara ett sätt att dela upp befolkningen i ”vi” och ”de”/”ni”. ”Vi”, säger politikerna, ”är de som alla är lika värda och ”ni” är de som är alla är lika värdelösa. Så upphöjer politikerna sig själva till allvetande gudomligheter.

Allan Motström, krönikör hos Nix to the Six


Den ideella föreningen Nix to the Six har en öppen Facebookgrupp och videor på Youtube. Här finns mer information om den partiportal som håller på att byggas, dvs VRM-systemet.Det som publiceras på webbplatsen Nix-to-the-Six.se omfattas av grundlagsskydd. Notera att kommentarsfältet inte omfattas av det skyddet. Det innebär att du som kommenterar är helt och fullt ansvarig för det du skriver – allt för ett trevligt, sakligt och allsidigt åsiktsutbyte.

Skriv din kommentar ...
Avbryt
Du är gäst ( Registrera dig? )
eller kommentera som gäst
Läser in kommentar ... Kommentaren uppdateras efter 00:00.
 • Den här kommmentarenb är inte publicerad.
  Hans Jensevik · 8 månader sedan
  Läs nästa krönika, den om Magdalena Anderssons uppgifter i den verklighet hon hamnar i som ev statsminster. Där hittar ni definitionen på en värdegrund i ett land som är en demokratisk välfärdsnation med en stark rättsstat.
 • Den här kommmentarenb är inte publicerad.
  Allan Motström · 8 månader sedan
  Tack. Jag tror att vi alla har våra egna värderingar som vi utvecklar under livets gång. Mycket har vi med oss sen barndomen sen tar vi till oss ideer och har egna funderingar i varierande grad under livet som läggs till. Men begreppet värdegrund är något som politikerna har hittat på i ett försök att trycka på oss de värderinga som de vill att vi ska ha.
 • Den här kommmentarenb är inte publicerad.
  Outi · 8 månader sedan
  Så sant! Som assimilerad invandrare tillber jag inte politikerelitens/medieelitens värdegrund. Jag har min egen som jag tror majoriteten av svenskarna delar, att i första hand värna om det svenska folket och svensk kultur.