QR-kod

STÖD NIX TO THE SIX

Bankgiro 5421-6270

Swish 1234 33 84 06 (eller scanna QR-koden)

Månadsöverföringar (SEB) 5401 34 308 86

Mikro- och månadsdonationer med MediaLinq

Vårsolen började bli sommarsol och grannfrun ville ta en promenad i skogholmarna som omslöt byn där jag bodde. Grannfruns stora svarta pudelhanne gick med, och öronen var spetsade som vanligt.

-Ett bekymmer är akut och ett kan jag leva med, sa grannfrun och jag lyssnade.

-Det akuta är min dotter. Hon bor hos min frånskilda man som har vårdnaden. Han projicerar sin klimatångest på henne och hon har köpt alla skräckskildringar om vad som kommer att hända i hennes framtida liv. Hon säger att hon inte har någon framtid och hon har blivit en av Gretas följare – som mitt ex varit sedan länge. Jag kan för lite om klimatet och jag vet inte vad jag ska ta mig till.

-Vad är den andra bekymret, frågade jag

-Sverige betalar astronomiska summor av offentliga medel för åtgärder som ska förhindra en global klimatkris. Det rör sig om bidrag till internationella projekt och här i landet om pengar till vindkraftsparker och stängning av kärnkraften i förtid och mycket mer. Det rör sig om hundratals miljarder. Jag ska snart lämna Sverige, men jag kan inte släppa de problem som landet har. Nu är det bestämt med mitt företag att jag blir placerad i Budapest efter sommaren. Jag kan inte förstå hur detta arma land ska ha ekonomin att klara allt som har hittats på av de sex ansvariga partierna de senaste tre mandatperioderna. Att den stora invandringen kostar har jag förstått länge, men jag har inte känt till alla kostsamma ”klimatsatsningar”.

Vi fortsatte gå och jag insåg att hemma hade jag de fakta som vi behövdes nu när problemen hade formulerats. Stigen gick förbi en rastplats med bord och bänkar.

-Du är inte den förste att fundera över de frågorna, sa jag. Vi sätter oss här ett tag. Ta fram mobilen så får du snart två bilder och en video.

Hon satte sig lite förvånad och tog upp mobilen ur väskan. Även jag satt med min mobil i handen och skickade över ett liggande A4 med fakta till hennes mobil.

Bild-1

Grannfrun betraktade bilden ett tag och konstaterade att varje liten ruta i stora ruta 5 var en procent av hela arkets yta.

-Är koldioxiden, som oroar min dotter så infernaliskt, bara 2 procent av klimatgaserna? Är övriga 98 procenten klimatgaser ofarliga? Kan det vara så?

-Det är en fråga som jag också ställer och får inte mycket till svar. Jag har hämtat uppgifterna så gott jag kan från IPCC som är en expertpanel av forskare, och de publicerar löpande mycket fakta om klimatet. Låt oss börja med den här bilden och ha i minnet att jag kan behöva få den reviderad. Men sannolikt inte i den grad att slutsatserna behöver ändras. Nu får du nästa bild:

Bild-2

-Hela arket är ljusblått. Det representerar all koldioxid i atmosfären. Notera att bara drygt 3 procent av all koldioxid har mänskligt ursprung. Och i detta avseende bidrar Sverige med 1 tusendel eller en promille. Vad Sverige gör saknar betydelse.

Jag hörde hur grannfrun drog in luft mellan tänderna. Jag var tyst ett tag. Det fick sjunka in.

-Det finns cirka 1 500 vulkaner i världen som är aktiva och spyr ut koldioxid. Det finns bilder i IPCC:s dokument med pilar som pekade uppåt från olika utsläppskällor, och det finns pilar som pekade neråt. De berättar varför koldioxiden ökar och minskar. De pilarna innehåller volymuppgifter. Det är bara att räkna ut vad som tillförs och minska med det som tas upp. Skillnaden bör vara vad vi människorna står för och det är drygt 3 procent.

Jag hörde hur mer luft drogs in mellan grannfruns tänder. Hon upprördes ännu mer. Men jag var inte klar med mina utläggningar. Det fanns mer:

-Vad Sverige gör saknar betydelse! Sedan har alla svenska klimatinsatser alternativkostnader! Varför ska Sverige ta hundratals miljarder ur sjukvård och äldreomsorg, som vi nu gör och har gjort under lång tid och även åderlåtit mycket annan verksamhet i samhällskontraktet för att få bort denna ynka promille? Varför låter vi våra ledande politiker färdas planeten runt på möten och strö svenska skattebetalares pengar omkring sig och spela spelet att Sverige är världens humanitära stormakt. Varför tillåter vi det?

Efter en långt och tankfullt uppehåll kom grannfrun igen.

-Du, det var bra det här. Jag har fått svar på mina frågor. Nu återstår det svåra. Hur får jag över den här informationen till min dotter utan att mitt ex misstänker något och blandar sig i?

-Det finns en video som du just har fått i din mobil! Kolla:

Det kom ett hjärtligt skratt från grannfrun när hon såg videons rubrik!

-Hans ger Greta klimatlektion. Strålande! Mitt ex skulle gå sönder om han såg det. Snart finns den i min dotters mobil och den släpper hon inte ifrån sig till någon. Det vet jag. Det fixar sig. Hon har ett gott huvud.

Det förstod också den stora svarta pudelhannen som reste sig upp och ryckte i kopplet. Han ansåg samtalet uttömt. Jag följde en glad och lättad grannfru tillbaka till bilen.

Hans Jensevik

Ordförande i Nix to the Six


Den ideella föreningen Nix to the Six har en öppen Facebookgrupp och videor på Youtube. Nu finns på Nix to the Six’ webbplats en nyligen publicerad Valplattform där du är välkommen att göra om ditt val i riksdagsvalet 2018 och även välja ministrar i Folkets regering. Välj bort det parti av de ansvariga sex S, MP, C, L, KD och M som du röstade på 2018! De lyssnar inte på dig så länge som de får din röst. Du måste först svika de trolösa.Det som publiceras på webbplatsen Nix-to-the-Six.se omfattas av grundlagsskydd. Notera att kommentarsfältet inte omfattas av det skyddet. Det innebär att du som kommenterar är helt och fullt ansvarig för det du skriver – allt för ett trevligt, sakligt och allsidigt åsiktsutbyte.

Skriv din kommentar ...
Avbryt
Du är gäst ( Registrera dig? )
eller kommentera som gäst
Läser in kommentar ... Kommentaren uppdateras efter 00:00.

Bli först med att kommentera.