QR-kod

STÖD NIX TO THE SIX

Bankgiro 5421-6270

Swish 1234 33 84 06 (eller scanna QR-koden)

Månadsöverföringar (SEB) 5401 34 308 86

Mikro- och månadsdonationer med MediaLinq

Rubriken innehåller en tes som det behöver vändas på. En idrottsfantast skulle formulera frågan så här: ”Varför är Sossarna jämt sist på bollen?” I det senare fallet behöver man inte utveckla konsekvenserna för idrottsfantastens vänkrets. De vet att Sossarna skulle förlora nästan alla matcher om det rörde sig om bollspel. Men de, idrottsfantasterna, är jämförelsevis få.

Det verkar inte vara så farligt i politiken. Publiken där är nämligen väljarna, och de verkar inte notera konsekvenserna i samhällsmatcherna. De slötittar och gör inget. Politik är inte som idrott som utan undantag har en kompetent publik. Hur kompetent är i en jämförelse den svenska väljaren? Man tittar inte på fotboll om man inte förstår offsidereglerna. Förstår svensken när det är ”offside” i politiken? Tillåt mig påstå – ytterst sällan. 

Väljarna behöver inte heller slötitta på SVT eller slölyssna på SR för de berör sällan frågan om hur det går i de politiska matcherna som ”The Six” spelar, som är Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna. Och det ligger inte heller i dessa sex partiers intresse att skapa kompetenta väljare, något som anses vara en självklarhet i demokratiska länder.

Vet en svensk som slutar grundskolan vad offside i fotboll är? Ja, de flesta. Kan en svensk som slutar grundskolan räkna upp de fyra grundlagarna? Nej, knappt någon. Här är vi kommunister. Vi har hämtat kursplanerna från Östtyskland. Folk ska vara lättledda ”valboskap”. I ett kommunistiskt land ska inte invånarna kunna något om hur politik bedrivs. Är vi där? (Grundlagarna är Regeringsformen, Yttrandefrihetsgrundlagen, Tryckfrihetsgrundlagen och Successionsordningen. Ibland räknas Riksdagsordningen dit.)

Tänk om det skulle bytas jobb inom mediasfären, på SVT och SR, dvs idrottsjournalisterna skulle ägna sig åt politik och tvärtom. De skulle snabbt lära sig förstå när det är politisk ”offside” i riksdagen. Det skulle de lära ut till sina läsare och tittare också. Vilket lyft det vore för politiken och landet, men förmodligen en katastrof för ”The Six” i nästa val! Det skulle blir 349 nya ”spelare” i riksdagen. Ytterst få av de som finns nu skulle ens platsa på avbytarbänken. 

Jag ska snart lämna tesen, men innan dess – en kort bakgrund till rubriken:

En känd vissångare, kompositör, författare, estradör från Värmland var Gunde Johansson, kanske mest känd som komiker. Han var lanthandlare som ung och det gick inte bra. Han skyllde ifrån sig att ingen affär kunde löna sig med en kundkrets som var född en månad för sent. De skrev upp vad de handlade i ”svarta boken” och så kom de med pengarna en månad senare. Det kunde ju inte gå, sa Gunde! Och det gjorde det inte heller.

Här var det kunderna som var födda för sent och det skulle antyda att också motsvarigheten i politiken, väljarna, skulle kunna vara födda för sent. De skulle agera på samma sätt i politiken, som politikerna, och inte uppleva eller ens förstå att politikerna fattar beslut för sent, som de exempelvis gjort hela tiden när det gäller åtgärderna under Coronapandemin.

Låt oss vända på rubrikens tes en sista gång. Gundes kunder tillhörde samma sneda urval. De saknade två förmågor – förstå verkligheten, och fantasin att inse och ta de förutseende besluten.   

Det började redan våren 2020 med att de flesta länder snabbt stängde sina gränser för att hindra smittan att komma in i landet. Det gjorde inte Sverige. Regeringen tittade på. Efter ett tag började de fatta vad som var på gång och stängde också gränserna när andra länder gjorde det, men konsekvent flera dagar senare. Det gjorde att smittan hann in i Sverige. Så har det fortsatt. Mot MENA, varifrån våra invandrare kommer, har det varit öppet mest hela tiden. Regeringen verkar tro att därifrån finnas det inte någon smitta som kan komma hit, och det har strömmat in folk från de områdena!

Det finns matchstatistik för Covid-19. I denna är antalet döda målvariabeln. I fotboll är det målsaldot, gjorda minus insläppta mål, som avgör vem som vinner matchen. Det är accepterat av alla. Internationellt är det så att vår omvärld räknar antalet döda i Covid-19. Då blev det så i Sverige också. Det gick inte att jiddra med statistiken som annars är en svensk paradgren. Var finns Sverige? Det vet alla. Sverige rosar inte marknaden. Sverige är bland de sämsta, för Sossarna är sist på bollen eller födda en vecka för sent.

Men vad händer om det är så att även väljarna är födda för sent? Lite skamsna kommer de underfund med vad som hänt – långt i efterhand. Och vad som borde ha gjorts tidigt. De få förutseende som drivit på har de varit oförstående irriterade på. Så får de i efterhand facit.

De har varit medberoende, och det ligger nära till hands att ty sig till det som en moralisk ursäkt för sig själva. Intala sig att jag stödjer den officiella politiska linjen. Den var trots allt rätt. Är det så kommer inte ansvar att utkrävas i val, så som det är tänkt i en demokrati.

Vi vet efter ett halvt år med möjligheterna att proteströsta i vallokalen till riksdagen på vår webbplats  att 19 000 besökt vallokalen, men bara 500 röstat. Många vet att möjligheten finns men få väljer att genomföra en valhandling. Varför det? Är det något som fattas för att demokratin ska kugga i och fungera i Sverige?

Finns det en symbiotisk, psykisk låsning mellan väljarna och The Six som hindrar folket att företa sig en på sakliga grunder korrekt valhandling? Den är psykisk i meningen att när valsedlarna väl ligger på bordet så kopplas huvudet bort  medan hjärtat går in med turbotryck och väljaren autogiroröstar. Ett huvud kan inte manipuleras till skillnad från hjärtat. Det finns sex politiska girokonton sedan åratal. Symbiotisk betyder att två drar nytta av varandra.

Sveket är demokratins livsnerv. Partier som sviker väljarna ska väljarna i sin tur svika. Så fungerar det inte i Sverige. Färden mot botten är obeveklig i ett land där politiker och väljare är födda en vecka för sent och utvecklat en destruktiv psykisk låsning mellan sig.

Folket röstar för att visa omvärlden genom högt valdeltagande att Sverige är en demokrati, allt i överensstämmelse med värdegrunden att landet är en humanitär stormakt. Men innehållet saknar betydelse, eller rättare sagt – saklig betydelse.

Gunde Johansson trallade på sin tid, kundtillvänt: ”De ådner sig allti, om en tart, som det kommer och gör dä int dä, så kvetter dä!” – Och det gick, som det gick. Åt skogen!

Hans Jensevik

Ordförande i Nix to the Six


Den ideella föreningen Nix to the Six har en öppen Facebookgrupp och videor på Youtube. Nu finns på Nix to the Six’ webbplats en nyligen publicerad Valplattform där du är välkommen att göra om ditt val i riksdagsvalet 2018 och även välja ministrar i Folkets regering. Välj bort det parti av de ansvariga sex S, MP, C, L, KD och M som du röstade på 2018! De lyssnar inte på dig så länge som de får din röst. Du måste först svika de trolösa.Det som publiceras på webbplatsen Nix-to-the-Six.se omfattas av grundlagsskydd. Notera att kommentarsfältet inte omfattas av det skyddet. Det innebär att du som kommenterar är helt och fullt ansvarig för det du skriver – allt för ett trevligt, sakligt och allsidigt åsiktsutbyte.

Skriv din kommentar ...
Avbryt
Du är gäst ( Registrera dig? )
eller kommentera som gäst
Läser in kommentar ... Kommentaren uppdateras efter 00:00.

Bli först med att kommentera.