QR-kod

STÖD NIX TO THE SIX

Bankgiro 5421-6270

Swish 1234 33 84 06 (eller scanna QR-koden)

Månadsöverföringar (SEB) 5401 34 308 86

Mikro- och månadsdonationer med MediaLinq

Att det är tomt i tanken hos Socialdemokraterna kan vi notera i stort sett varje dag. Det är brunsmetning, verbala påhopp och en bedrövlig avloppsretorik. Men, visst, det blir lätt så när bristen på sakargument är så uppenbar  – då återstår bara personangrepp, dyngspridning och mobilisering av invektivförrådet.

Frågan är – fungerar det här? Går väljarna på det? Är det Socialdemokraternas hatfabriker på Twitter som ska vinna valet 2022 åt dem?

Man kan sammanfatta Socialdemokraternas kommunikativa strategi i ”3H”: hata, hota, häckla.

Har inte Socialdemokraterna något annat val? Kan det vara så bedrövligt att 3H är det enda de har, den enda metod som återstår för dem? Eftersom de är chanslösa i sak – oavsett om det gäller den misslyckade integrationen, den misslyckade migrationspolitiken, den misslyckade skolpolitiken, den misslyckade kriminalpolitiken, den misslyckade XYZ – har de inget annat att ta till.

De vet med sig att valet 2022 kan bli det sista för partiet som tongivande aktör. Även om fallet rimligen inte blir lika stort som exempelvis i Grekland 2012 när Pasok (den grekiska motsvarigheten till Socialdemokraterna) rasade från 44 procent till ynka 13 procent – kan det likafullt bli en märkbar röstförlust.

Ett bra exempel på Socialdemokraternas smutskastningsretorik presterade statsminister Löfven den 17 mars. Det var i statstelevisionens program ”30 minuter” som han lät undslippa sig att demokratin är hotad vid ett maktskifte.

Man tar sig för pannan.

Den typen av uttalanden brukar vara reserverad för diktaturer, och nu har Löfven sänkt sig till den nivån. Undrar om han förstår vidden av det han sade? 

Det sänder inte direkt lugnande signaler när den sittande makten klassar oppositionen som demokratiskt tvivelaktig. Tvärtemot studsar de tillbaka på Löfven som framstår som – just det: demokratiskt tvivelaktig och en fara för demokratin. 

Kommer han att acceptera valresultatet 2022 om det går honom emot? Är det så att han ogiltigförklarar valet som odemokratiskt om fel parti/partier får framgångar?

Det är svårt att tolka hans uttalande på annat sätt än att han vill utestänga folkvalda partier som i demokratiska val fått många röster. Och det här sättet att illegitimera oppositionen, Löfven har ju också attackerat Ulf Kristersson (M) för det partiets närmande till SD i vissa frågor, för tankarna till hur totalitära stater och diktatorer reagerar.

Det är ett märkligt och häpnadsväckande mästrande han ägnar sig åt, ett mästrande blandat med skrämsel och illa dolda hot. Vi får dock komma ihåg att den här typen av retorik ingalunda är ny ­– misskreditering och svartmålning av politiska motståndare har Socialdemokraternas ägnat sig åt länge. Det som förundrar nu är styrkan i attackerna, själva aggressiviteten och det överhätska tonläget.

För att kort återvända till programmet ”30 minuter” – är det ledarskap att skrämmas?

Nej.

Löfven är själv uppskrämd av grekiska Pasoks kollaps 2012 ur politiken och utsikterna att han blir den svenska Socialdemokratins sista statsminister som Papandreou i Grekland. Skräcken skymtade i Löfvens ögon. Finns inga argument är retorikens råd att måla fan på väggen. Här är Åkesson den store fan och Kristersson den lille.

Intervjun med Löfven går att sammanfatta i en mening: Sveriges demokrati är i fara om inte Socialdemokraterna får fortsätta vid makten.

Men det finns faktiskt intern kritik mot smutskastning som röstvinnande verktyg. Johan Lindholm, Byggnads ordförande, sitter i Socialdemokraternas partistyrelse. Han kommenterar dyngspridande som metod så här (enligt Expressen):

-Man kan inte slå folk i huvudet och tala om vad folk ska tycka och tänka, och sen komma och säga att de ska rösta på en. Det kommer inte att fungera.

Här har vi alltså en intressant konflikt – de orädda inom S som faktiskt vill prata sakfrågor och de skräckslagna som vill fortsätta förgifta debattklimatet, undvika sakfrågor, sprida hat och förstärka polariseringen, folk som Morgan Johansson, Peter Hultqvist och Annika Strandhäll. Det innebär att orsaken till smutskastningen enbart är maktpolitisk. Eftersom Socialdemokraterna inte har förmåga att komma till rätta med de aktuella samhällsproblemen, som integrationen, kriminaliteten och islamiseringen, försöker man med hot och skrämsel förhindra att oppositionen växer sig ännu större. Och i brist på egen, fungerade politik är dagens vulgära rallarsvingar sista chansen, det enda som återstår, för S.

De som förlorar på vulgariteten är väljarna. De vill informera sig om vad partierna står i aktuella sakfrågor, inte lyssna på hatfyllda tirader om motståndarnas uselhet. Därför är det skadligt för det demokratiska diskussionen att – som Socialdemokraterna gör – sabotera det öppna samtalet med hat, hot och skrämsel.

Det är så vi måste förstå Socialdemokraternas nervösa attackbeteende – förstå smutskastningens logik – de är helt enkelt desperata, och har inget annat att komma med. Och utan regeringsmakten som kitt finns rimligen inte mycket som håller ihop partiet längre och kan därför mycket väl splittras. Där har vi av allt att döma den största förklaringen till Socialdemokraternas alltmer högljutt skrikiga hot- och skrämselretorik – rädslan över att inte längre få sitta vid maktens köttgrytor.

Rolf Oward

Sekreterare och redaktör i Nix to the Six


Den ideella föreningen Nix to the Six har en öppen Facebookgrupp och videor på Youtube. Nu finns på Nix to the Six’ webbplats en nyligen publicerad Valplattform där du är välkommen att göra om ditt val i riksdagsvalet 2018 och även välja ministrar i Folkets regering. Välj bort det parti av de ansvariga sex S, MP, C, L, KD och M som du röstade på 2018! De lyssnar inte på dig så länge som de får din röst. Du måste först svika de trolösa.Det som publiceras på webbplatsen Nix-to-the-Six.se omfattas av grundlagsskydd. Notera att kommentarsfältet inte omfattas av det skyddet. Det innebär att du som kommenterar är helt och fullt ansvarig för det du skriver – allt för ett trevligt, sakligt och allsidigt åsiktsutbyte.

Skriv din kommentar ...
Avbryt
Du är gäst ( Registrera dig? )
eller kommentera som gäst
Läser in kommentar ... Kommentaren uppdateras efter 00:00.

Bli först med att kommentera.