QR-kod

STÖD NIX TO THE SIX

Bankgiro 5421-6270

Swish 1234 33 84 06 (eller scanna QR-koden)

Månadsöverföringar (SEB) 5401 34 308 86

Mikro- och månadsdonationer med MediaLinq

Alla vet nog vem Jerzy Sarnecki är – symbolen för dagens märkliga och tragiska utveckling inom svensk kriminalvård där det alltid är mer synd om brottslingarna än deras offer. Med fickorna fulla med bortförklaringar och ursäkter står Sarneckifolket redo med straffrabatter och saft-bulle-pizza-påföljder av ren Dan Eliasson-klass. Grundbulten är att brottslingen aldrig behöver ta ansvar för egna handlingar; det är alltid någon annans fel – oftast ”samhällets”.

Men till skillnad från Sarnecki & Co finns det faktiskt folk som kan sina saker. En av dem är kriminologen Fredrik Kärrholm. I sin nyligen utkomna bok ”Gangstervåld – den nya brottsligheten” (finns på fritanke.se) beskrivs han så här:

Fredrik Kärrholm är polisinspektör och arbetar i det särskilt utsatta området Rinkeby i Stockholm. Han har tidigare svarat som analyschef vid polisens nationella underrättelseenhet och arbetat med strategisk verksamhetsutveckling vid rikspolischefens kansli. Kärrholm är författare till Polishandboken och har en master i kriminologi från universitetet i Cambridge.

Det känns befriande att läsa en bok av en erfaren person som besitter gedigna kunskaper och som är fri från floskler och flum. Någon som inte duckar för det faktum att landet har enorma problem med den grova gängkriminaliteten, en kriminalitet som inte existerar i jämförbara länder och som definitivt aldrig har funnits i Sverige tidigare med i stort sett dagliga sprängningar, brutala rån, förnedringsmisshandel, skottlossningar och attentat. Till det kommer en hot- och skrämselkultur som gör att brottsoffren inte vågar vittna och välplanerade hämndattacker mot såväl polisstationer som enskilda poliser.

I den bästa av världar pågår ett skifte, om än långsamt, iväg från Sarneckiflummet till äkta kriminologi med folk som vet vad de pratar om och som inte är förblindade av vänsterdogmer, kravlöshet och ideologiskt snömos. Här får man kalla en spade för en spade och hukar inte för allehanda PK-istiska påfund som åsiktsförtryck, marginalisering och utfrysning av oliktänkande.

Tyvärr är det fortfarande Sarneckiflummet som gäller i Sverige och som gjort att dagens kriminologi är så vanvårdad – ett slags dagis för allehanda vänsterfolk som alltid tar brottslingarnas parti på bekostnad av de som utsätts för brotten. I decennium efter decennium har Sarnecki & Co fått fortsätta sitt desinformativa värv, där den mest klassiska bortförklaringen (ur det omfattande ursäktsförrådet) är att ”Nej, brottsligheten har inte ökat alls. Det som ökat är anmälningsbenägenheten”. Och då är således allt frid och fröjd … .

Vad som förvånar är att den typen av bortförklaringssvammel dels fått fäste, dels fått fortsätta härja i stort sett oemotsagt.

Kontrasten till Kärrholm är slående: Han har jobbat som polis och har en masterexamen i kriminologi. Ingen PK-infekterad utbildning till socionom eller psykolog.

En av Sarneckifolkets mest omhuldade trossatser i bortförklaringsbygget är att social utsatthet (och fattigdom) är vad som orsakar brottslighet och således skapar brottslingar. Det teorin vänder sig Kärrholm emot och undrar frankt om de som växer upp i materiellt svåra förhållanden skulle ha sämre moral – det är egentligen en förolämpande tanke att påstå att materiell knapphet skapar brottslighet, i synnerhet att den skulle vara ansvarig för den grova gängkriminaliteten. Enligt Kärrholm hänger den istället intimt samman med moral och kultur, och förklaras inte av ekonomisk utsatthet. Det är också så att för varje person som begår brott finns väldigt många i samma typ av situation (som social utsatthet) som inte begår brott. Kort sagt är det en fråga om moral, nedärvt beteende och kultur. Tänk bara på det gamla uttrycket ”Man ska göra rätt för sig”.

Kärrholm vill också ändra sättet på vilket brottslighet redovisas. Som läget är nu jämställs – bisarrt nog – mord med fortkörning; bägge registreras ju som ”1” i statistiken över de brott som anmäls. Istället vill han att man mäter och redovisar brottsligheten efter straffvärde och då framkommer det att brottsligheten blivit väsentligen råare och skadligare, och att den ökat med runt 35 procent sedan 2006.

Visst har det blivit straffskärpningar, men det är bara marginella förändringar av ett påföljdssystem som bäst kan karaktäriseras som väldigt milt. Ett par år i fängelse kanske inte gör folk till bättre människor och den avskräckande effekt som fängelsevistelse har kan vara begränsad. Men! De som sitter i fängelse kan inte begå nya brott, något som är av yttersta vikt när det gäller grovt kriminella. 

Enligt Kärrholm behöver därför strafflängderna fördubblas mot vad de är idag, vilket också innebär att antalet intagna beräknas öka med upp till 300 procent. 

Eftersom Kärrholm är en praktisk person som arbetar i verkligheten har han givetvis tips och råd hur många av dagens (självförvållade) problem ska lösas. Här är hans lista med tio konkreta förslag (sidorna 220-224 i boken):

  • Generell höjning av straffen
  • Fängelse i första hand
  • Avskaffa mängdrabatten
  • Stoppa förtidsfrigivningarna
  • Inför kommunförbud
  • Ta bort ungdomsrabatten
  • Skapa ungdomsfängelser för farliga individer
  • Utvisa utlänningar som begår brott
  • Kriminalisera anti-socialt beteende
  • Kriminalisera respektklöst beteende inför tjänsteman

Några avslutande koncisa ord från Kärrholms bok:

Det räcker inte med att behandla symptomen – sjukdomen måste botas. Sverige behöver en ny straffrätt, en starkare ordningsmakt och ett mer välordnat samhälle.

Så Sarnecki & Co kan förhoppningsvis snart mönstras ut och ersättas av erfarenhet och kunskap. Det går inte att förneka verkligheten längre. Den kommer att vinna.

Rolf Oward,

Sekreterare och redaktör i Nix to the Six


Den ideella föreningen Nix to the Six har en öppen Facebook-grupp och videos på Youtube. Nu finns på Nix to the Six’ webbplats en nyligen publicerad Valplattform där du är välkommen att göra om ditt val i riksdagsvalet 2018. Välj bort det parti av de ansvariga sex S, MP, C, L, KD och M som du röstade på 2018! De lyssnar inte på dig så länge som de får din röst. Du måste först svika de trolösa.Det som publiceras på webbplatsen Nix-to-the-Six.se omfattas av grundlagsskydd. Notera att kommentarsfältet inte omfattas av det skyddet. Det innebär att du som kommenterar är helt och fullt ansvarig för det du skriver – allt för ett trevligt, sakligt och allsidigt åsiktsutbyte.

Skriv din kommentar ...
Avbryt
Du är gäst ( Registrera dig? )
eller kommentera som gäst
Läser in kommentar ... Kommentaren uppdateras efter 00:00.

Bli först med att kommentera.