QR-kod

STÖD NIX TO THE SIX

Bankgiro 5421-6270

Swish 1234 33 84 06 (eller scanna QR-koden)

Månadsöverföringar (SEB) 5401 34 308 86

Mikro- och månadsdonationer med MediaLinq

Vi hade satt oss tillrätta grannfrun, hennes stora svarta pudelhanne med öronen spetsade och jag. Ögonkontakten var otvunget stadig. Fria människor skulle byta åsikter i sann demokratisk anda.

-Jag är moderat, sa grannfrun.

Jag suckade ljudligt. Jag visste vad det var frågan om. Den dåliga sidan av den svenska tilliten. Eller säg en övertillit som utlöser en lättare neurotisk låsning. Ett resultat av känslomässig indoktrinering av typen ”öppna era hjärtan”!

-Du har varit inne på Vallokalen på ”Nix to the Six”-webbplats och försökt göra om ditt val i valet 2018 och inte förmått dig att avregistrera din röst på Moderaterna?

Hon nickade upprepade gånger och tittade i marken.

-Jag har varit inne flera gånger och det går inte. Jag kan inte förmå mig att kryssa rutan för Moderaterna. Det känns som ett svek att klicka bort dom.

-Men Moderaterna har ju svikit dig upprepade gånger – varför kan du inte svika dem?

Jag tänkte fortsätta med att det kan väl inte vara svårt att svika Moderaterna som svikit dig upprepade gånger de tre senaste mandatperioderna. Men jag valde att låta bli. Jag växlade spår.

-Vet du vem Nalin Pekgul är?

Grannfrun tittade upp och jag såg hur överraskad hon blev av samtalets plötsligt ändrade inriktning. Det finns en podd med henne i tidskriften Kvartal och hon skäller som en bandhund på sitt parti Socialdemokraterna samtidigt som hon bedyrar sin lojalitet till partiet som hon tvingades lämna på ett förödmjukande sätt; hon var ju kvinnoförbundets ordförande och valdes bort genom en kupp, vilket är den vanliga metoden i politiken när obekväma synpunkter kommer upp på bordet.

Hon ogillade och ogillar fortfarande viktiga delar av partiets politik, men kan inte lämna partiet. Hennes partilojalitet fick henne att kritisera partiet i två tunga frågor som hon ansåg att partiet inte tog och inte heller nu tar på allvar. När hon var ordförande i kvinnoförbundet gällde det att partiet inte tog integrationen av invandrarna i det svenska samhället på allvar, och att det fanns inom klanerna hederskulturer som måste angripas för att de stred mot viktiga värden i vår kultur och – inte minst – svensk lag.

-Du verkar likna henne!

Grannfrun fnyste och jag fortsatte:

-Partiet gjorde den vanliga kalkylen av hur mycket röster det skulle kosta att följa Nalin Pekguls råd. Saldot visade att Nalin Pekguls tid som ledare i partiet var över. För Socialdemokraterna står makten och partiet alltid över riksintresset, över Sveriges väl.

Grannfrun nickade.

-Det finns en teori om lojalitet, protest, svek och sorti. Lojaliteten stärker protesten som i Nalin Pekguls fall. Där vek hon inte ner sig och inte nu heller när hon blir tillfrågad om den politik som gäller. Normalt resulterar en lojalitetsdriven protest, som ett parti vägrar att hörsamma, att den protesterande upplever ett stort svek och gör sorti. Den djupt svikne svarar med att också svika partiet.

En minut gick.

-Sveket är demokratins livskraft men tydligen inte för många i Sverige. Vissa har ett annat kynne. De är inte demokratiskt sinnade för de sviker inte när de sviks. De tar sveken och stannar kvar och hoppas på det bästa. Eftersom väljaren är demokratins sista utpost sviker de också sitt land. Partiet sätts högre än landet. Med en känslomässigt betingad neurotisk blockering av förnuftet får känslorna styra och det blir fel. 

-Ska vi kalla det för ”Nalin Pekgul-syndromet”? Hon är psykiatrisjuksköterska och ser inte det lätt neurotiska i sitt handlande.

På frågan om grannfrun var anfäktad av samma syndrom fick jag en suck till svar och en lång inandning. Någon tog sats – men det dröjde.

-Du tänker på Stockholms-syndromet och att vi har det utbrett inom politiken?

Hon fortsatte och erinrade sig vad som hände de där dagarna i en bank vid Norrmalmstorg när en kvinnlig gisslan tog bankrånarnas parti mot polisen. De tog över och förhandlade med polis och politiker med så stor framgång att en känd brottsling togs ur fängsligt förvar och transporterades till banken som förstärkning till rånarna. Just detta att en gisslan började känna sympati med sina fångvaktare och tog dessa i försvar kallas för Stockholms-syndromet och är nu känt över hela världen.

Det var dags att se grannfrun i ögonen och ställa en fråga.

-Är detta månne en svensk företeelse att så många väljare i Sverige är gisslan till ”The Six”? Vad ”skurkarna” i riksdagen i dessa sex partier än gör blir de valda av folket. Hur de än sviker går väljarna vart fjärde år och röstar på dem. Det är inte demokrati i ett land där väljarna inte förmår att svika de som bedrar dem. Det är inte demokrati i ett land där väljarna saknar demokratiskt sinnelag.

Grannfrun satt tyst ett tag och så sa hon:

-Tack för samtalet. Nu går jag raka vägen hem och besöker Vallokalen och upphör att vara moderat till valdagen 2022. Så får vi se vad jag väljer då. De jag röstar på då ska förtjäna min röst och det parti som sviker i framtiden vänder jag ryggen.

-Huvudet över hjärtat även i politiken! 

Den stora svarta pudelhannen reste sig upp och ryckte i kopplet. För honom var samtalet uttömt. Det ansåg också grannfrun och tillsammans begav de sig hem.

Hans Jensevik

Ordförande i Nix to the Six

 

Den ideella föreningen Nix to the Six har en öppen Facebook-grupp


Det som publiceras på webbplatsen Nix-to-the-Six.se omfattas av grundlagsskydd. Notera att kommentarsfältet inte omfattas av det skyddet. Det innebär att du som kommenterar är helt och fullt ansvarig för det du skriver – allt för ett trevligt, sakligt och allsidigt åsiktsutbyte.

Skriv din kommentar ...
Avbryt
Du är gäst ( Registrera dig? )
eller kommentera som gäst
Läser in kommentar ... Kommentaren uppdateras efter 00:00.

Bli först med att kommentera.