QR-kod

STÖD NIX TO THE SIX

Bankgiro 5421-6270

Swish 1234 33 84 06 (eller scanna QR-koden)

Månadsöverföringar (SEB) 5401 34 308 86

Mikro- och månadsdonationer med MediaLinq

För tio år sedan skrev Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, en bok med titeln ”Pandemi – myterna, fakta, hoten”. Han menade att en pandemi orsakad av ett nytt virus skulle komma att drabba världen. Frågan var bara när. Påståendet var ingen nyhet. Hela den berörda forskarvärlden hade samma uppfattning. En pandemi skulle komma. Till och från läste även vi i allmänheten artiklar om ett kommande skräckscenario.

De svenska ”expertmyndigheterna” kände till samma sak såvida de inte helt enkelt blundade. Eller inte var intresserade. Det fanns alla skäl i världen att förbereda landet för vad som skulle komma. Inte vad som riskerade att komma utan vad som faktiskt skulle komma. Det lassas in miljarder i alla delar av våra expertmyndigheter. I Folkhälsomyndigheten, i Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (vart tog den myndighetens roll vägen i ansvarsdiskussionen?) och genom den skruvade förvaltningsmodell, som lagt ett otydligt ansvar på Regionerna.

Det fanns tillräcklig kunskap, resurser och varningar för att Regeringen, som litar på sina expertmyndigheter, skulle ha förberett en strategi som kunde tas fram ur skrivbordslådan så snart tecknen på en pandemi dök upp. Och naturligtvis fanns alla skäl i världen att se till att det fanns beredskapslager med nödvändig utrustning.

Med en rimlig riskbedömning och framförhållning hade inte Anders Tegnell i det inledande skedet av smittspridningen i Sverige behövt offentligt deklarera att det som nu hände inte var så farligt och knappast skulle drabba Sverige. Kunskapen fanns i forskarsamhället även för att läsa av de allra tidigaste signalerna på en ny pandemi och reagera därefter.

Och faktiskt var det ju också så att vi i allmänheten reagerade på att semestrande svenskar, som kom från smittade områden i Alperna, inte togs om hand på ett adekvat sätt. Det är svårt att se att denna underlåtenhet kan försvaras i någon form av strategisk modell.

Hanteringen av pandemin är ytterligare ett exempel på att Regeringen inte såg det komma. Flyktingkrisen 2015, gängkriminaliteten och nu pandemin.

Att kritisera regeringen för denna flathet är inte att vara efterklok. Det är nödvändigt

.

Tom Placht, medlem i Nix to the Six


Det som publiceras på webbplatsen Nix-to-the-Six.se omfattas av grundlagsskydd. Notera att kommentarsfältet inte omfattas av det skyddet. Det innebär att du som kommenterar är helt och fullt ansvarig för det du skriver – allt för ett trevligt, sakligt och allsidigt åsiktsutbyte.

Skriv din kommentar ...
Avbryt
Du är gäst ( Registrera dig? )
eller kommentera som gäst
Läser in kommentar ... Kommentaren uppdateras efter 00:00.

Bli först med att kommentera.