QR-kod

STÖD NIX TO THE SIX

Bankgiro 5421-6270

Swish 1234 33 84 06 (eller scanna QR-koden)

Månadsöverföringar (SEB) 5401 34 308 86

Mikro- och månadsdonationer med MediaLinq

Många är förvånade. Hur är det möjligt? Rekordökning för S i ny SvD/Sifo: ”Exceptionellt” – lyder rubriken i SvD. Det är den största uppgången i Sifos historia. Ökningen för april 2020 är 6,8 procent. S når 30,6 procent och på en månad tar man hem fem års nedgång.

Denna opinionsundersökning publicerad den 9 april kan ses som en kommentar till den tidigare publicerade bloggen den 5 april om politik som prat eller resultat.

I den finns två frågor som jag fick 1984 i Zimbabwe. Dels undrade man hur valen i Sverige var gillrade. Det förväntades av mig att jag skulle avslöja alla tricks. Socialdemokraterna hade haft makten obrutet i 44 år. Hur bar de sig åt? Dels att Sverige hade haft en omröstning gällande kärnkraften 1980 med två Ja-alternativ och ett Nej-alternativ och valdeltagandet var över 75 procent. Hur kunde man få väljarna till valurnorna i ett öppet fejkat val?

En engelsk expert i den utredningsgrupp jag tillhörde menade att svensken inte var demokratiskt sinnad och att demokrati inte fungerar i ett land med invånare som inte är med på noterna. Han påminde om att ordet idiot var grekiska och härstammade från stadsstaternas Grekland flera hundra år före vår tideräkning där demokrati som styrelseskick växte fram för första gången i historien. Så tittade han på mig. Jag menade att han var typisk engelsk.

Kanske ska även överlägsna spydigheter prövas på saklighetens prövosten? Man hade cirka 500 till 300 år före vår tideräkning noterat att det i Grekland fanns personer som var så okunniga och obildade att de inte förstod något om hur ett samhälle fungerade. De skulle inte få vara med i de demokratiska församlingarna. De var odugliga i detta ädla värv.

Sedan dess har ordet haft tre betydelser: En psykiatrisk diagnos, ett skällsord och fortfarande ett i politiken i skruvad form för en person som går andras ärenden utan att förstå det, en nyttig idiot och en duktig idiot. Enligt detta synsätt skulle Corona ha aktiverat ett antal personer i alla andra partier än S som utgör 6,8 procent av väljarkåren och som är nyttiga idioter. De strömmar till det parti som mest uppmärksammas i media vid kriser.

Jag när en annan teori. Politikerna i Sverige har i hundra år lyckats indoktrinera svensken att stänga av huvudet och slå på hjärtat när det gäller politik. Det finns politiker som till och med kör öppet med det, exempelvis Fredrik Reinfeldt adresserar ofta en lyssnarskara med orden ”Öppna era hjärtan …..!”. Det betyder exakt vad han säger och att lyssnarna ska slå av förnuftet eller koppla bort huvudet. Sedan kommer löften som väljarna med bortkopplat huvud inte ska förstå blir politiska springnotor till deras skattsedlar.

Alltså, så fort en politisk fråga kommer på tal slår svensken på hjärtat med turbotryck och lägger huvudet i träda. Visst! Vi i Nix to the Six har en svår uppgift, att få en empatisk balans mellan hjärta och huvud i politiken.

Men ge inte upp! Vår valplattform på vår webbplats kommer att ha både Swishdörr och BankID och för att passera dessa två nålsögon behövs det huvud. Slösa inte tid på dem som går omkring med ett chokat hjärta i politiken. För cirka 2 400 år sedan sökte man i Grekland efter förnuftet i politiken och det gör vi också i Nix to the Six.

Hans Jensevik

Ordförande för Nix to the Six


Det som publiceras på webbplatsen Nix-to-the-Six.se omfattas av grundlagsskydd. Notera att kommentarsfältet inte omfattas av det skyddet. Det innebär att du som kommenterar är helt och fullt ansvarig för det du skriver – allt för ett trevligt, sakligt och allsidigt åsiktsutbyte.

Skriv din kommentar ...
Avbryt
Du är gäst ( Registrera dig? )
eller kommentera som gäst
Läser in kommentar ... Kommentaren uppdateras efter 00:00.

Bli först med att kommentera.