QR-kod

STÖD NIX TO THE SIX

Bankgiro 5421-6270

Swish 1234 33 84 06 (eller scanna QR-koden)

Månadsöverföringar (SEB) 5401 34 308 86

Mikro- och månadsdonationer med MediaLinq

Styrelsen sitter på en bunt offerter för valplattformen. Det finns ett antal som erbjuder enkla lågkostnadslösningar och några dyrare, som vi anser håller mycket hög kvalitet på de viktiga aspekterna inloggningssäkerhet, anonymitet och hacker- och sabotagesäkerhet.

Föreningen har pengar för att köpa den bästa och dyraste lösningen, men det finns inte någon buffert om det skulle bli fråga om att dra sig ur, om det skulle visa sig att för få går in och röstar. Då får styrelsen ta förlusterna privatekonomiskt. Så fungerar det i ideella föreningar.

Det går att fler medlemmar går in och ger mindre privatlån på 2 000 till 5 000 kronor för att bygga en sortibuffert och på så sätt solidariskt dela detta ansvar. Går det bra betalas dessa lån tillbaka, annars återbetalas så mycket som inte behövs för att täcka utgifterna för sortin. Kalkyl finns, som intresserade långivande medlemmar kan ta del av (e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Svar fås om du är medlem i föreningen).

Offertunderlaget krävde att alternativa inloggningsmetoder skulle erbjudas. Det har inte följts av de kvalitetsmedvetna, utan där förutsätts att Mobilt BankID används och det är en kostnad utanför styrelsens kalkyler och nu insamlade medel. Det är dock enbart kostnaden per inloggning som inte kan finansieras. Ett mandat innebär cirka 19 000 röster och lika många inloggningar. Enligt vårt mål ska sista december 2021 ”The Six” ha blivit av med runt 50 mandat, vilket innebär en miljon valhandlingar och inloggningar till vår vallokal. Det kommer även att ske återbesök flera gånger i vallokalen för ändringar. 

Det är en tung signal från offertgivarna att Mobilt BankID är metoden som gör väljarna villiga att med förtroende besöka vallokalen. Mobilt BankID är den enklast tänkbara, säkra och mest använda identifierings- och verifieringstekniken, och de flesta har Mobilt BankID idag.

Styrelsen tar åt sig budskapet och ändrar därmed inställning till reklam på webbplatsen. Med exempelvis fyra reklamplatser, som ersätts med 0,50 kr per inloggning, räknas Mobilt BankID hem. Är det dyrt? Om vi räknar med relationen ett till fyra på varje inloggning, kostar annonsen 10 öre per besök på webbplatsen för en annonsör. För varje inloggning antages ytterligare fyra besök ske på webbplatsen för att se hur dagsläget är i riksdagen, läsa bloggen eller om oss.

Nu lite om anonymitet och hacker- och sabotagesäkerhet. Man behöver inte vara ”raketforskare” för att förstå att den här valplattformen blir ett Mecka för världens alla hackers, utländska underrättelsetjänster och folk som vill organisera överbelastningsattacker.

Valplattformen byggs därför stegvis. I ett första steg, tänkt att vara klart till sommaren i år, blir valhandlingen begränsad. Den information som kan hackas och knytas till individ innehåller knappast något av intresse. Valhandlingen består av två klick, ett av-klick i ett av sju val, och ett på-klick i ett av två val.

Först finns sex kryssrutor för det parti av ”The Six” (S, MP, C, L, KD och M) som besökaren i vallokalen röstade på i valet 2018, och en sjunde kryssruta som gäller för dem som inte vill ange det parti man röstade på 2018 eller inte minns vilket det var. Här klickas en ruta.

Därefter finns två kryssrutor varav en måste fyllas i innan man lämnar vallokalen. Den ena kryssrutan benämns ”Sofflockspartiet” och den andra ”Islamiska partier”. Kryssas ”Sofflockspartiet” växer stapeln för ”Sofflockspartiet” på www.nixtothesix.se välkomstsida samtidigt som en av staplarna för ”The Six” faller motsvarande en röst. Kryssas ”Islamiska partier” sker motsvarande förändring, nämligen att stapeln för ”Islamiska partier” växer samtidigt som en av staplarna för ”The Six” faller motsvarande en röst. Staplarna på www.nixtothesix.se välkomstsida förändras alltså för varje klick och där jämförs aktuellt valresultat med läget i valet 2018.

Hackas webbplatsen är det den informationen som kan spåras till varje besökare. Det är knappast intressant vad en viss person röstade på 2018 och att man kanske lägger sig på sofflocket. Vilken tidning betalar för det? Aggregerad på partinivå, dvs det som visas, är däremot av stor betydelse – men det erbjuds gratis på välkomstsidan.

Till sist: När det gäller säkerhet innehåller vallokalen ingen databas eller tabellsystem som enkelt kan tappas av. Det är mycket mer komplicerade system som måste knäckas. Det är förenat med hög kompetens och därmed stora kostnader.  

Vad händer sedan? Jo, sedan går varje röstberättigad till ordinarie val i september 2022 och röstar. Budskapet att ligga på ”sofflocket” till ordinarie val betyder att jag är missnöjd med politiken och tänker rösta på det parti som visat att man levererar resultat. Väljaren köper inte längre pratpolitik! Då ligger jag hellre kvar.

Det är mycket troligt att det inte blir något val 2022 som ”The Six” medvetet sköter Sverige. ”The Six” inställer valet och sitter kvar. Det är testat med DÖ och JÖK med positivt utfall båda gångerna för ”The Six”. I det fallet kommer valplattformen att förses med en förberedd modulen så att ett komplett val kan ske i vallokalen på www.nixtothesix.se.

Har du synpunkter finns föreningens Facebook-grupp, och du är välkommen att föra diskussionen där genom inlägg och kommentarer. Du kan också skriva till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Hans Jensevik

Ordförande i Nix to the Six.


Det som publiceras på webbplatsen Nix-to-the-Six.se omfattas av grundlagsskydd. Notera att kommentarsfältet inte omfattas av det skyddet. Det innebär att du som kommenterar är helt och fullt ansvarig för det du skriver – allt för ett trevligt, sakligt och allsidigt åsiktsutbyte.

Skriv din kommentar ...
Avbryt
Du är gäst ( Registrera dig? )
eller kommentera som gäst
Läser in kommentar ... Kommentaren uppdateras efter 00:00.

Bli först med att kommentera.