QR-kod

STÖD NIX TO THE SIX

Bankgiro 5421-6270

Swish 1234 33 84 06 (eller scanna QR-koden här intill)

Månadsöverföringar (SEB) 5401 34 308 86

Känner du dig trygg? Kan du lita på andra? Är du rent av rädd för obekanta? Det är frågor som fortfarande känns ovana för oss svenskar. Historiskt sett har tillit varit en av landets stora tillgångar, något som också uppmärksammats i internationella undersökningar. Här är ett exempel (från Our World in Data):

In one extreme, in countries such as Norway, Sweden and Finland, more than 60% of respondents in the World Value Survey think that people can be trusted.

Självfallet har den här höga tilliten varit till enorm fördel, inte bara för Sverige utan naturligtvis också för de andra länderna i Norden. Det är till och med så att Nordiska rådet i en rapport kallar fenomenet för Tillit – Det nordiska guldet. Sedan mätningarna började (de inleddes på 1980-talet) har tilliten genomgående varit såväl hög som märkbart stabil.

Vi hade satt oss tillrätta grannfrun, hennes stora svarta pudelhanne med öronen spetsade och jag. Ögonkontakten var otvunget stadig. Fria människor skulle byta åsikter i sann demokratisk anda.

-Jag är moderat, sa grannfrun.

Jag suckade ljudligt. Jag visste vad det var frågan om. Den dåliga sidan av den svenska tilliten. Eller säg en övertillit som utlöser en lättare neurotisk låsning. Ett resultat av känslomässig indoktrinering av typen ”öppna era hjärtan”!

-Du har varit inne på Vallokalen på ”Nix to the Six”-webbplats och försökt göra om ditt val i valet 2018 och inte förmått dig att avregistrera din röst på Moderaterna?

Ett av de tre första kraven från Nix to the Six är att återställa de svenska elevernas kunskapsnivå till 2000-års nivå där de återkommande PISA-undersökningarna är måttbandet.

Det är ett populärt politiskt krav som alla kan skriva under på. Men det gäller att genomföra det också. Då krävs både analys och riktiga verktyg. Inte som en lång rad skolpolitiker gjort genom åren: Bara ropa på ökade resurser, samtidigt som finansministern sedan med några enkla pennstreck kan stryka bort kraven eller förvandla dem till absurditeter av typen förstelärarlöner.

Jag hörde på rösten att det var grannfrun med den stora svarta pudelhannen. Jag ställde ifrån mig svampkorgen och vi satte oss, hon på en stubbe, jag på en sten och den stora svarta pudelhannen på marken med spetsade öron.

Vi såg ett tag in i varandras ögon som folk gör utanför den politiskt korrekta korridoren. Vi skulle som två fria människor byta åsikter i sann demokratisk anda.

Jag kom att tänka på att detta möte i den svenska skogen var symbolisk. Ett tal vid en Vietnamdemonstration under 1970-talet kom upp i mitt minne. Det inleddes med beskedet att det bara fanns två länder i världen som inte varit ockuperade av främmande makt: Vietnam och Sverige! Snart kanske det bara är Vietnam som kan stoltsera med detta. Jag sa det till grannfrun.

Det är en sak som förundrar mig – men jag är ju ekonom. Det finns ett smultronställe för en yrkeskategori att starta eget företag och sälja sina tjänster för ett högt marknadspris, och som lök på laxen bestämma över sin arbetstid. Det är mest kvinnor det gäller som inte exploaterar detta smultronställe av någon anledning. Varför det?

Nej, det är det troligen numera inte många som gör. Ändå är han ansvarig för en hel del som gått snett i landet. Man kan säga att Arvidson är mannen bakom dagens svenska skola – rent av en av huvudarkitekterna.

Den politiska springnotan på din skattsedel för fri massinvandring behöver inte växa ytterligare. Men det kräver att ett och endast ett beslut klubbas i riksdagen gällande migrationsfrågan. Talmannen ska ställa omröstning på: ”Inga permanenta uppehållstillstånd beviljas kommande 12 år”. Svårare än så är det inte. Men så finns Muslimska brödraskapet som lobbygrupp i Riksdagen och då ändras spelreglerna.

Vallokalen beräknas publiceras någon dag i september 2020. Därefter kan du besöka den.

Vårt missnöje gäller ”The Six”, som är Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna. Är du också missnöjd eller kanske till och med förtvivlad över hur illa Sverige styrs av regering och riksdag? Känner du dig maktlös inför det faktum att en väljare kan göra så lite för att uttrycka sitt missnöje mellan valen?

Vänsterpartiet (V) ska inte vara med. De har aldrig haft någon avgörande makt. De har aldrig suttit i en regering, något det delar med Sverigedemokraterna (SD). Av dessa två partier kan därför formellt sett inte ansvar utkrävas. Det är ansvar som ges och utkrävs i våra val vart fjärde år.

Uppgiften för ”Nix to the Six” är att effektivisera de demokratiska institutionerna så att folkviljan får större tyngd i den dagliga politiken i Riksdagen. Det innebär att kasta ut ”The Six” – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna – ur Riksdagen. Det är de sex partierna – och inga andra – som haft ansvar för landet de senaste mandatperioderna och det har bara blivit sämre.

Enligt en undersökning av Novus i sommar är invandring/integration den näst viktigaste politiska frågan för svenskarna. Lag och ordning, ligger på fjärde plats.En demoskopundersökning denna sommar säger att 70 % av svenskarna anser att invandringen är för stor. 2015 var siffran 58 %.

Längre fram på stigen kom grannfrun med den stora svarta pudelhannen. Vi stannade på rekommenderat avstånd. Hon sa:

-Jag är inte längre välkommen bland damerna i mitt gamla gäng.

Jag nickade. Hon snörpte på med munnen och pudelhannen satta sig ner och spetsade öronen.

-Hur gick det till?